Hayatı ve Şiirleriyle Ahmet Muhip Dıranas’ın Dünyası

Hayatı ve Şiirleriyle Ahmet Muhip Dıranas’ın Dünyası
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Kültür Müdürlüğü, Şair, Yazar Ahmet Muhip Dıranas’ın edebî şahsiyetinin ve eserlerinin ele alınacağı bir program düzenliyor.
“Hayatı ve Şiirleriyle Ahmet Muhip Dıranas’ın Dünyası” başlığını taşıyan program, 15 Aralık Cumartesi günü Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde saat 14.00'te gerçekleştirilecek.
Oturum Başkanlığını Recep Arslan’ın yapacağı panele konuşmacı olarak Prof. Dr Durali Yılmaz, Ahmet Özdemir ve Ayhan İnal katılacak.
Programın sunuculuğunu yapacak olan Harun Yöndem, Dıranas’ın şiirlerinden örnekler seslendirecek. 

Ahmet Muhip Dıranas

Sinop'ta doğmuş (1909), ilk öğrenimini burada, orta öğrenimini ise Ankara Erkek Lisesi'nde tamamlamıştır.İki yıl kadar Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde okumuş, bu arada Hakimiyet-i Milliye gazetesinde çalışmıştır (1930 - 1932).Daha sonra Hukuk öğrenimini yarıda bırakan Dıranas, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe bölümüne girmiştir.Bu süre içinde Güzel Sanatlar Akademisi Kütüphane Müdürlüğü Görevi de yapmıştır.Yeniden Ankara'ya dönen (1938) Dıranas, C.H.P. Genel Merkezi'nde Halkevleri Kültür ve Sanat Yayınlarını yürütmüştür (1938 - 1942).Daha sonra askere giden Dıranas, yedek subaylığını Ağrı'da yapmıştır (1942-1945).Ağrı'da geçen yaşamı sanat hayatını büyük ölçüde etkilemiştir.Askerlik dönüşü Çocuk Esirgeme Kurumu Neşriyat Müdürlüğü görevinde bulunmuştur (1946-1949), daha sonra da Kuruma Başkan olmuştur (1957).
Dıranas, bu yıllar içinde DP'yi destekleyen Zafer gazetesinde günlük fıkralar yazmaya başlamış (1949), dolayısıyla aktif politikaya da karışmıştır.Bu süre içinde Ankara İl Genel Meclisi, Belediye Meclisi üyeliği yapmış, Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı olmuş, Devlet Tiyatrosu Edebî Kurul Başkanlığı, İş Başkanı Yönetim Kurulu üyeliğinde bulunmuştur (1957 - 1970).Ahmet Muhip Dıranas, 27 Haziran 1980'de Ankara'da ölmüştür.

Yazın Yaşamı
Ankara Atatürk Lisesi'nde iken öğretmeni Ahmet Hamdi Tanpınar'ın şiir anlayışının etkisinde kalan Dıranas, ilk şiirlerinde Baudelaire'ci şiire yakın olduğunu göstermiş, bu eğilimi, zaman içinde gelişmelere ve değişmelere açık kalmak koşuluyla yaşamının sonuna kadar sürdürmüştür.Dıranas'ın ilk yayımlanmış şiiri "Bir Kadına", Muhip Atalay İmzasıyla Millî Mecmua'da çıkmıştır (5 Eylül 1926).

Dıranas'ın bu adla Servet-i Fünun dergisinde de şiirleri yayımlanmıştır (1928).Daha sonra Dıranas ya da Dranas soyadıyla şu dergilerde yazmış ve hececi şairler arasında yetkinlik kazanmıştır:Hep Genlik (1930), Görüş (1936), Gündüz (1937), Oluş (1939), Ülkü (1944), Sanat ve Edebiyat Gazetesi (1947), Şadırvan (1949), Hisar (1964), Yeni İnsan (1964).İki tane tiyatro oyunu da yazan Dıranas, Tevfik Fikret'in içlerinde ünlü "Tarih-î Kadim'in de bulunduğu 62 şiirini günümüz Türkçesine çevirdiği gibi, Fransızcadan da bazı oyun ve inceleme kitaplarını Türkçeleştirmiştir.
Yapıtları
Şiir
Şiirler (1974), Kırık Saz (1975 T. Fikret'ten).
Oyun
Gölgeler (1947), O Böyle İstemezdi (1948 - Bu iki oyun Devlet Tiyatrosu ile İstanbul Şehir Tiyatrosu'nda oynanmıştır).
Çeviri Oyun
Aptal (1940 - Dostoyevski'den uyarlayanlar F. Neziere / S.W. Bienstock).
İnceleme
Fransa'da Müstakil Resim (1937 - İki Cilt C. Sıtkı ile birlikte).
Hayatı ve Şiirleriyle Ahmet Muhip Dıranas’ın Dünyası

Yorumlar

Bu Ayın Öne Çıkanları

Sevda Üstüne - Bedri Rahmi Eyüboğlu

Cemal Süreya Şiir Ödülleri 2012

Büyük Sevdaların Şairi Karacaoğlan - Zülfü Livaneli

Melih Cevdet Anday 2012 Şiir Ödülleri Belli Oldu

Ankara - Yılmaz Erdoğan

Şairler Aşık Olursa - Refik Durbaş

Anne Ne Yaptın - Cahit Sıtkı Tarancı

Ömer Hayyam'dan Seçme Dörtlükler

Belki Sessiz ve Gonca Özmen Şiiri Üzerine - Kenan Yücel

Cemal Süreya – Ahmet Kaya Röportajı