Attila İlhan ve 12 Şiir Kitabı

Attila İlhan ve 12 Şiir Kitabı


ATTİLA İLHAN'IN KISA BİYOGRAFİSİ


Attilâ İlhan (15 Haziran 1925 - 11 Ekim 2005), Türk şair, romancı, denemeci, gazeteci ve eleştirmen. Entelektüel çalışmalarıyla Türk edebiyat ve düşünce dünyasına önemli katkıları olmuş bir aydındır. 

15 Haziran 1925'te Menemen'de doğdu. Tam ismi, Attilâ Hamdi İlhan'dır. İlk ve orta eğitiminin büyük bir bölümünü İzmir ve babasının işi dolayısıyla gittikleri farklı bölgelerde tamamladı. İzmir Atatürk Lisesi birinci sınıfındayken mektuplaştığı bir kıza yazdığı Nazım Hikmet şiirleriyle yakalanmasıyla 1941 Şubat'ında, 16 yaşındayken tutuklandı ve okuldan uzaklaştırıldı. Üç hafta gözetim altında kaldı. İki ay hapiste yattı. Türkiye'nin hiçbir yerinde okuyamayacağına dair bir belge verilince, eğitim hayatına ara vermek zorunda kaldı. Danıştay kararıyla, 1944 yılında okuma hakkını tekrar kazandı ve İstanbul Işık Lisesi'ne yazıldı. 

Lise son sınıftayken amcasının kendisinden habersiz katıldığı CHP Şiir Armağanı'nda Cebbaroğlu Mehemmed şiiriyle ikincilik ödülünü pek çok ünlü şairi geride bırakarak aldı. 1946'ta mezun oldu. İstanbul Hukuk Fakültesi'ne kaydoldu. Üniversite hayatının başarılı geçen yıllarında Yığın ve Gün gibi dergilerde ilk şiirleri yayımlanmaya başladı. 

 İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ndeki yüksek öğrenimini yarıda bıraktı. Gazete ve dergilerde çalıştı. Demokrat İzmir gazetesi genel yayın Müdürlüğü ve başyazarlığından Ankara’da Bilgi Yayınevi danışmanlığına geldi (1973-1980). Çeşitli gazetelerde köşe yazarlığını sürdürdü (Yeni Ortam, Dünya, Milliyet, Söz, Güneş, Meydan). 1950’li yıllarda Vatan gazetesinde sinema eleştirileri yazdı.

Senaryo yazarlığına başladı. Senaryolarında Ali Kaptanoğlu adını kullandı. Senaryosunu yazdığı filmler: Yalnızlar Rıhtımı (Lütfi Akad), Ateşten Damlalar (Memduh Ün), Rıfat Diye Biri (Ertem Gönenç), Şoför Nebahat (Metin Erksan), Devlerin Öfkesi (Nevzat Pesen), Ver Elini İstanbul (Aydın Arakon).

İlk şiiri Balıkçı Türküsü, Yeni Edebiyat gazetesinde çıktı (sayı: 23,1.10.1941). İlk düzyazısı ise (Kültürümüz Üzerine Düşünceler) Balıkesir’de yayınlanan Türk Dili gazetesinde (29.10.1944) yayınlandı. 


Duvar kitabına aldığı Cabbaroğlu Mehemmed şiirinin 1946 CHP Şiir Yarışması’nda ikincilik almasıyla tanındı. 

1948'de ilk şiir kitabı Duvar'ı kendi imkânlarıyla yayımladı. 

11 Ekim 2005 tarihinde İstanbul'da öldü.



Attila İlhan'ın 12 Şiir Kitabı


1. Duvar (1948) :
Attila İlhan'ın ilk şiir kitabı Duvar
Duvar Attila İlhan'ın ilk şiir kitabı. Daha çok özgürlük, eşitlik ve mutluluk ideali üzerine yazılmış, toplumsal gerçekçi ilk şiirler. İlhan, "Duvar"daki şiirler, belki harbi etiyle kemiğiyle yaşamamış; ama gazete, radyo ve sinema yoluyla bir yandan; fırında kaybolan ekmek, seferber edilmiş ordu, pasif korunma ve karartmalar yoluyla öbür yandan; onun sertliğini ve hainliğini 'etinde duymuş' bir harp delikanlısının şiirleri" diyor, "sahillerimize asker cesetleri vuruyordu, barut ve yangın kokusunu alıyorduk." Duvar'da kendini dünyayla ve tüm insanlarla bir ve beraber hisseden, kendi ülkesinde kendi insanlarına reva görülenlere isyan eden gencecik bir şairin sesini dinleyecek, çağrısını duyacaksınız.


2. Sisler Bulvar (1954) :
Attila İlhan Sisler Bulvarı
Düşlenen, tümüyle düşsel olan sevgililer, topu topu üç geceye sığdırılan, doyasıya yaşanamayan aşklar, gözlerinden yıldız rüzgarları geçen sevgililer, Paris sokakları, limanlar, yolculuklar, deniz insanları ve Anadolu; uzun havalar, halk türküleri.
Sisler Bulvarı'yla başka dünyalara doğru yolculuğa çıkacağız biz de şimdi; Emperyal Oteli'nde üç gece kalacağız, biraz mehtabı içeceğiz, içimizde isyanlar çıkacak ve Sisler Bulvarı'nda öleceğiz.


3. Yağmur Kaçağı (1955):
Yağmur Kaçağı kitabı - Attila İlhan
Attilâ İlhan'ın, 1955 yılında yayınlanan bir şiir kitabı ve kitaba ismini veren şiiri. Üç ayrı bölüm başlığı içeren kitap 42 şiiri barındırmaktadır. Bölüm başlıklarının isimleri 'Fabrika durağı', 'Bulvardia' ve 'Acı ninni'dir.
İlk Yayınlanma Tarihi: 1955

4. Ben Sana Mecburum (1960):
Ben Sana Mecburum kitabı - Attila İlhan
Ben Sana Mecburum, Attila İlhan'ın Sisler Bulvarı / Yağmur Kaçağı dönemi şiirlerini izleyen uzunca bir sürenin ürünlerini içeriyor. Toplumcu şiirimize olduğu kadar bireyci şiirimize de yeni boyutlar kazandıran; halk şiiri kaynaklarından da yararlanan sanatçının, renkli, zengin, duyarlı, özgün havasını taşıyan ve yansıtan şiirler.

5. Bela Çiçeği (1962):
Bela Çiçeği Kitabı - Attila İlhan
Bela Çiçeği Attilâ İlhan'ın ilk baskısı 1962 yılında yapılmış olan şiir kitabı. Kitapta kendi hayatı, dostları, sevgilileri, sokaklar, meydanlar ve toplumsal olaylara bakarak yazdığı şiirler bulunmaktadır.
İlk Yayınlanma Tarihi: 1962

6. Yasak Sevişmek (1968):
Yasak Sevişmek kitabı - Attila İlhan


7. Tutuklunun Günlüğü (1973):
Tutuklunun Günlüğü kitabı - Attila İlhan
Attilâ İlhan'ın 1973 yılında basılmış "Tutuklunun Günlüğü" adlı şiir kitabı, Teleks, rubailer ve tutuklunun günlüğü başlığı altında toplayabileceğimiz eserlerden oluşmaktadır. Şiirlerin bir kısmında kafiye yapısı bulunmaktadır. Kitaptaki Mahur isimli şiir de Ahmet Kaya tarafından bestelenmiştir.
İlk Yayınlanma Tarihi: 1973

8. Böyle Bir Sevmek (1977):
Böyle Bir Sevmek kitabı - Attila İlhan
Böyle Bir Sevmek, Attilâ İlhan'in sekizinci şiir kitabıdır. Aynı isimli meşhur bir şiiri de vardır ve Ahmet Kaya tarafından bestelenmiştir.
İlk Yayınlanma Tarihi: 1977

9. Elde Var Hüzün (1982):
Elde Var Hüzün kitabı - Attila İlhan


10. Korkunun Krallığı (1987):
Korkunun Krallığı kitabı - Attila İlhan


11. Ayrılık Sevdaya Dahil (1993):
Ayrılık Sevdaya Dahil kitabı - Attila İlhan


12. Kimi Sevsem Sensin (2002):
Kimi Sevsem Sensin kitabı - Attila İlhan
“Ne kadınlar sevdim zaten yoktular” diye anlattı “sevgili”nin hayatta somut bir karşılığı olmadığını Attilâ İlhan. Şimdi de “Kimi sevsem sensin / hayret” diyor. Yaşadığımız hayat karmaşıklaştıkça “mümkünsüz” hale gelen aşklarımızı mısralara döküyor, mısralarını, ruhumuzu hafif bir meltem gibi saran, bizi derinleştiren, acıtan eşsiz bir müzikle harmanlıyor ve onlardan hayatlarımıza temelli giren, unutulmaz şiirler inşa ediyor… Onlara bakalım, dokunalım diye; onları duyalım, koklayalım, onlarla içimizin çoraklıklarını yeşertelim diye.
Attilâ İlhan’ın aşk şiirlerinin çok okunması, nesnel karşılık kuramını ispatlamasından kaynaklanıyor. Gerçekten de herkes onun aşk şiiri ıskalasında kendini etkileyen, aşkıyla özdeşleşen bir özellik bulur.
– DOĞAN HIZLAN

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu İçeriğe YORUMLARINIZLA katkı sağlamak ister misiniz?

Bu Ayın Öne Çıkanları

Anne Ne Yaptın - Cahit Sıtkı Tarancı

Ömer Hayyam'dan Seçme Dörtlükler

Yerlerimiz - Hasan Hüseyin Korkmazgil

Beklenen şiiri – Necip Fazıl Kısakürek

Türk Edebiyatında Alfabetik Ünlü Şairler Listesi

Osmanlı'da Şair Padişahlar ve Mahlasları, Divanları

2. Uluslararası Nazım Hikmet Şiir Ödülü Başvuruları Nasıl Yapılacak?

Madımak - Küçük İskender

Pir Sultan Abdal Kimdir? Hayatı, Sanatı, Şiirleri

Merhaba - Yaşar Kemal